Arhiva za March, 2009

Cirkusfera video – Mart 2009

March 17, 2009 - 7:31 am Nema komentara

Sreda, 25. mart u 20h, Kulturni centar REX
Zbog velikog interesovanja publike  CIRKUSFERA video i u martu je posvećena praksi Novog cirkusa u Francuskoj. Biće prikazan  video materijal cirkuske akademije Fratelini  ( Academie Fratellini ),  koja je jedna od dve najprestižnije Cirkuske akademije u Parizu. Studenti akademije prezentuju svoje znanje iz sledećih oblasti: trambolina, žongliranje čunjevima i akrobatika, trapez, dinamički trapez, tehnike klovna …

(more…)

Bookmark and Share

Radionice Novog Cirkusa

March 17, 2009 - 7:16 am Nema komentara

Petak 27. mart, Kulturni centar REX od 16h do 19h

Ezec Le Floc (1970, Nant, Francuska)

Ezek le Flok (Ezec Le Floc) od detinjstva aktivan gimnastičar, opredelio se za studije cirkuskih umetnosti/veština, radio u trupama “Bare Circus” i Cie Jérôme Thomas. Svoju kompaniju osniva 1996. ali nastupa i samostalno i postaje poznat po svojim žonglerskim sposobnostima. Produkcije koje je inicirao uključivale su i  druge cirkuske artiste, muzičare, organizovao je festivale (novo)cirkuskih izvođača, predstave izvodio širom sveta (Holandija, Belgija, Moskva, Bankok, Berlin, Verona, Skoplje, Havana, Santiago de Čile, Las Vegas, Brazil itd).

U REXu će održati radionicu manipulisanja kendamom (žonglerski rekvizit koji se sastoji od lopte, kanapa i šiljka) – veštine po kojoj je poznat širom sveta. U svom radu Le Flok pokušava da otkrije šta bi novi cirkus mogao da postane. Istražuje mogućnosti novih izvođačkih izraza, novih rekvizita pa čak i scenografija koje na najbolji način podržavaju izuzetnost njegovog fizičkog izraza.

Tehnikom žongliranja kendamom žongler održava delikatnu igru sa loptom. Ali u tom odnosu postoji nešto specifično –  lopta ‘oživljava’, ‘pruža otpor’ i navodi spretnog i preciznog izvođača da se suoči sa svojim slabostima u situacijama koje su neverovatne i zadivljujuće iako na prvi pogled banalne. Žonglerska kreativnost pred nama otvara neočekivane mogućnosti, i njegovo prisustvo – toplo, vibrantno, robusno – nas navodi da poželimo da uzmemo učešće u njegovoj neobičnoj igri.

Ako želite da saynate više o ovom performeru posetite njegovu web prezentaciju  http://www.ezec.fr/

Bookmark and Share