Snimak predstave KAVEZ trupe Fanatici (Švedska)

June 26, 2009 - 4:28 pm Nema komentara

Cirkusfera video – Video snimak predstave KAVEZ trupe Fanatici (Švedska), nedelja, 28. jun, 20:00h, Kulturni centar REX, Jevrejska 16

Cirkusfera video je zamisljena kao serija video projekcija koje daju uvid u savremenu produkciju novog cirkusa u Evropi. U saradnji sa Kulturnim centrom Subtopia iz Stokholma u narednom periodu ćemo vam prikazati video zapise nekih od najinteresantnijih produkcija novog cirkusa iz Švedske-jedne od zemalja sa najbogatijom istorijom i najrazvijenijom savremenom produkcijom novog cirkusa. Projekat je realizovan u saradnji CirkusfereKulturnog centra REXSubtopijePlatforme novog cirkusaneformalne inicijative 42 feet (13 m).

Subtopia je aktivan deo Nordijske mreže novog cirkusa (NNCN) koja je osnovana 2007. godine kao program razvoja novog cirkusa u tom regionu ali i kao rezultat dotadašnjeg i podrska daljem razvoju partnerstva Kobenhavns Internationale Teater (Danska), Finnish Circus Information Centre, Cirko-Centre for New Circus (Finska), Sirkunst-nettverk for nysirkus i Norge (Norveska), Cirkus Cirkör, Subtopia (Svedska). Njihov cilj je razvijanje aktivne mreze umetnika/trupa, producenata, prostora/promotera kako bi se unapredili postojeći uslovi i sanse za dalji razvoj novog cirkusa i obezbedilo vidljivije prisustvo novog cirkusa na kulturnoj mapi ‘severa Evrope’. NNCN radi na knjizi Contemporary Circus-Introduction to the development of circus art koja ce biti objavljena na jesen u izdanju Univerziteta u Stokholmu. U junu cemo prikazati  rad internacionalne novo-cirkuske trupe Fanatici (Fan-atticks). Osnovali su je, u Stokholmu 2003. godine, Jonathan Priest (Engleska), Anja Duchko-Zuber (Svedska) i Olle Strandberg (Švedska). Od 2003. do 2007. trupa je igrala 2 predstave koje su naisle na odlican odziv publike i strucne javnosti: ‘Izgubljeno-nadjeno’ (‘Lost and Found’) i ‘Pobeći ću’ (‘I will run away’) su izvedene u Svedskoj, Danskoj, Finskoj, Norveskoj, Francuskoj i Senegalu. Njihove predstave su dinamicne, provokativne, i demonstracija virtuoznosti vestina novog cirkusa kojima se bave. U ovoj cirkuskoj trupi fizicki teatar i igra su u stalnom emocionalnom klincu. Njihove eksplozivne predstave posetioce ostavljaju u iscekivanju sledece eksplozije. Njihova najnovija predstava KAVEZ (Cage) iz 2008. godine je na turneji sirom Evrope i u Senegalu. Sou, kako ga “Fanatici’ zovu, je u formi Cikcus Hotela, koji putuje i ukljucuje lokalne umetnike kao goste u predstavi. Vrata Cirkus Hotela su otvorena…zaintresovani ucesnici dobijaju svoju sobu sa 3 zida i publikom. Na ‘recepciji’ se ‘cekira’ i ‘placa’ idejom a gosti/ucesnici su cirkuski artisti, igraci, pevaci, muzicari, performeri, pesnici i dr.

Bookmark and Share

Ostavite komentar