Cirkuske radionice za decu, mlade i odrasle

Šta je cirkuska pedagogija?

 

Cirkuska pedagogija se pojavljuje u različitim kontekstima i razvija se u različitim smerovima, stoga je sposobna da zadovolji individualne potrebe dece i mladih i komunicira nešto više od same cirkuske umetnosti.
Cirkuska pedagogija kombinuje izvođenje fizičkih aktivnosti u cirkusu i korišćenje umetničkih veština s obrazovnim sadržajem i ciljevima. Za razliku od profesionalnih nastupa, ovaj pristup se više odnosi na zabavu i hobi u vežbanju cirkuskih veština, kao i na samoprezentaciju (ili alternativno predstavljanje nečijih veština) pred drugim ljudima.

Ova metoda rada razvija ličnost pojedinaca, podučava i pomaže u savladavanju takozvanih ključnih kompetencija (npr. sposobnosti učenja, učinkovite komunikacije, učinkovitog timskog rada, kreativnog rešavanja problema), uči decu i mlade principima, pravilima i društvenim vrednostima i pruža potporu njihovom fizičkom razvoju.

Potsicanje dece i mladih na isprobavanje atraktivne metode samoizražavanja i samorazvoja doprinosi razvoju hrabrosti i njihove prirodne potrebe za poboljšanjem svog karaktera tražeći produktivne aktivnosti. To znači neprestano otkrivanje novih izazova i kreativno korišćenje stečenih veština.

 

 

Radionice za decu od 6-12 godina

 

Ove radionice su usmerene na upoznavanje i istraživanje cirkusa kao fizičke i kreativne dicipline učenja i razvijanja dece. Zajedno sa cirkuskim pedagozima i umetnicima deca prolaze tzv. parkur igralište na kojem uče razne cirkuske veštine: manipulaciju objektima (loptice, čunjevi, hula hoop-ovi), podnu i partnersku akrobatiku, kao i vazdušne akrobacije (trapez).

 

Datum: 7. septembar
Vreme: 16:00-17:30
Mesto radionice biće naknadno objavljeno
Radionica je na donacije
Obavezne prijave na: cirkusfera@gmail.com s naslovom: Cirkuska radionica za decu

 

 

Radionice za mlade i odrasle

 

Radionice su usmerene ka učenju pojedinih cirkuskih disciplina. Kroz dvodnevnu edukaciju sa cirkuskim umetnicima Cirkastik Projekta, polaznici će fizički i kreativno istraživati i učiti veštinu koju odaberu.

 

Datum: 7. i 8. septembar
Vreme: 18:30 – 20:30
Mesto radionice biće naknadno objavljeno
Cena dvodnevne radionice: 1 500 rsd


Obavezne prijave na: cirkusfera@gmail.com s naslovom Cirkuske radionice za mlade i odrasle. Molimo da u mejlu navedete disciplinu za koju se prijavljujete.

 

Izbor cirkuskih disciplina je sledeći:

 

Partnerska akrobatika – tokom radionice će se prolaziti kroz statične podrške i figure koje se sastoje od toga da baza istražuje različite pozicije držeći letača u ravnoteži na rukama, kao i dinamičke podrške pri kojima može učestvovati više baza.

Cilj ove radionice je rad sa različitim bazama i letačima kao i povezivanje polaznika i rad na poverenju i saradnji. Radionica se sastoji od kolektivnog zagrevanja kako bi se kod polaznika stvorilo poverenje u grupu i između partnera. Na kraju radionice sledi zajedničko istezanje.

 

Predavači:
Lena Chartier (Francuska) je baza u ruskoj ljuljaški i partnerskoj akrobatici. Odrasla je u cirkuskoj školi na jugu Francuske (Turbul kod Nima) koju su osnovali njeni roditelji. Bavi se cirkusom i živi u tom okruženju ceo život. Trenutno pohađa cirkusku školu Piste d’Azur (Francuska) s namerom da nastavi školovanje na cirkuskoj akademiji.
Garance Mansuino (Francuska) trenira cirkus od svoje 8 godine u cirkuskoj školi Piste d’Azur koju trenutno i pohađa. Specijalizovana je za stojeve na rukama i partnersku akrobatiku. Nakon što završi ovu školu želi da upiše jednu od cirkuskih akademija.
Zea Mathez (Švajcarska) trenira cirkus od svoje 12 godine. Od tada se oprobala u mnogo različitih cirkuskih veština: trapez, duo trapez, partnerska akrobatika, straps i ruska ljuljaška. Voli da deli svoje znanje i da upoznaje nove ljude. Trenutno pohađa cirkusku školu Piste d’ Azur s namerom da postane cirkuska umetnica.

Maud Baptiste (Francuska) trenira cirkus od 8 godine. Specijalizovala se u akrobatici i kontorzijama. Trenutno pohađa cirkusku školu Piste d’Azur i uz navedene veštine uči i partnersku akrobatiku.

 

Žongliranje – polaznici će se baviti istraživanjem tehnika i metodologija koje pružaju mogućnost otkrivanja netradicionalnog žongliranja, što će uključivati igru sa prostorom, telom, ritmom i drugim elementima koji mogu obogatiti žongliranje i dati mu lični izraz.

Radionica je otvorena svakome ko želi da otkrije nekonvencionalne načine žongliranja. Loptice, čunjevi, ringovi ili bilo koji drugi objekat koji se može bacati u vazduh su dobrodošli.

 

Predavači:
Danielo Amaya (Kolumbija) kao mladi student inžinjerstva 2013. godine otkriva cirkusku zajednicu na ulicama Bogote. Zahvaljujući toploj dobrodošlici i osećaju svakodnevnog izazova zaljubljuje se u cirkus. Razvija nekolicinu projekata umetničke kreacije, pedagogije i organizuje razne događaje. Nakon nekoliko godina odlučuje da se potpuno posveti sebi i umetnosti. Priključuje se profesionalnom programu “Pokret i cirkuski umetnik” 2019. godine u Regionalnom centru za cirkuske umetnosti Piste d’ Azur.
Gregoire Gisselmann (Francuska) sa 21 godinom otkriva cirkus kroz Internacionalnu cirkusku školu Granade (CAU, Andaluzija). Nakon CAU odlučuje nastaviti školovanje u cirkuskoj školi Plus Petit Cirque du Monde u Parizu. Kroz trogodišnje školovanje istražuje razne načine izražavanja kroz loptice za žongliranje i akrobatiku. Njegov cilj je započeti vlastitu kreaciju i okusiti život profesionalnog cirkuskog umetnika u cirkuskoj školi Piste d’Azur.

 

Hula Hoop – ova radionica donosi otkrivanje hula-hoopa na mnogo različitih načina- kroz bacanja, izolacije na magični način, rolanje preko tela i užitak koji stvara tok. Izazovi koordinacije pokreta učiće se na zabavan način.

 

Predavač:
Angela Wortgatsch (Austrija) otkriva hula hoop sa 17 godina i od tada pronalazi mnogo načina manipulacije ovim objektom. Svoju cirkusku veštinu spaja sa klovnovskim karakterom. Pre profesionalne formacije u cirkuskoj školi Piste d’Azur radila je sa mladima u Beču gdje je stekla puno iskustva na pedagoškom polju.

 

Statični trapez – daje cirkuskom umetniku određenu slobodu pokreta i istraživanja svog tela u vazduhu. Kroz dvodnevnu radionicu, polaznici će imati mogućnost da upoznaju ovaj rekvizit kroz fizički i kreativni proces, naučiti osnovne i naprednije figure koje će kasnije moći da razvijaju.

Zagrevanjem i vežbama snage telo će se pripremiti za rad i učenje figura na trapezu. Kroz vođene igre i improvizacije, polaznici će moći kreativno i umetnički da istraže statični trapez kao objekat.

 

Predavač:
Petra Najman (Hrvatska) sa 12 godina otkriva cirkus i vazdušne akrobacije u Zagrebu, kroz redovne treninge i brojne cirkuske radionice u udruženju Cirkorama. Igrala je u dve cirkuske predstave “Danse Macabre-pokušaj vertikalnog povratka” i “I do You do”, i nastupala je u brojnim kabaretskim performansima. Sa 18 godina odlazi u cirkusku školu Turbul (Nim, Francuska) gde završava edukaciju za cirkusku pedagogiju za decu i mlade te dobija diplomu (BIAC). Nakon toga upisuje profesionalnu cirkusku školu u Regionalnom centru za cirkuske umetnosti Piste d’Azur, gde trenutno uči cirkus kao izvođačku umetnost i specijalizuje se za statični trapez. Trenutno igra u predstavi “Nos” Cirkastik Projekta i radi na novom solo projektu “Moja smrt i ja” koji spaja lutkarstvo i cirkus.

 

Slack-rope – za razliku od zategnutog kanapa za hodanje, slack rope opušten visi iz dve fiksne tačke, nalikujući na osmeh. Dugačak je 5 m i može se okačiti između dva drveta, dopuštajući da se po njemu hoda, ljulja, leži, visi i još mnogo toga.

S dolaskom na ovu radionicu polaznici će otkriti brojne mogućnosti koje pruža kanap, pokušati da pronađu balans i naučiti neke od lakših i težih figura, te će se prvenstveno zabaviti i uživati.
Za zagrevanje i pripremu telesnih refleksa igraće se razne igre na kanapu i ispod njega. Pre samog dolaska na kanap uvežbavaće se balans kroz grupne igre, nakon čega sledi najzanimljivi deo: uspon na kanap i ljuljanje u vazduhu!

 

Predavač:
Viola Fossi (Firenca, Italija) je povezana sa svetom cirkusa od svoje 8 godine. Posljednjih 5 godina trenira slack-rope. Svoj put je započela u maloj cirkuskoj školi „En Piste“ u Firenci, gdje dobija priliku za izvođenje i upoznavanje cirkuskih umetnika iz cele Evrope. Kasnije se odlučuje da upiše profesionalnu cirkusku školu, zbog čega odlazi u Francusku gde godinu dana radi kao cirkuski pedagog u Strasburgu i trenira slack-rope. Konačno 2019. upisuje cirkusku školu Piste d’Azur.

 

Program edukativnog dela  se realizuje u sklopu projekta Fabrike savremenog cirkusa.