Noć Cirkusa

Noć Cirkusa ove godine nastupa sa  idejom igre sa daljinom, svemirom, vazduhom i slobodom.

Noć Cirkusa želi ponovo pronaći sebe, umetnike i publiku. Omogućiti cirkulisanje predstava, deljenje vrednosti popularne i predane umetnosti cirkusa, koja će hraniti našu znatiželju….Život!

Više od 80 kulturnih organizacija i ustanova povezano je sa ovim 3. izdanjem koje će predstaviti više od 200 događaja širom Evrope, s naglaskom na Francusku.

La Nuit du Cirque (Noć Cirkusa) je međunarodni događaj koji organizuje Territoires de Cirque uz podršku Francuskog Ministarstva kulture u saradnji sa Francuskim institutom, Circostradom i circusnextom.

Cirusfera kao članica Circostrada mreže  i circusnexta  i ove godine obeležava Noć Cirkusa. Tim povodom  ugostićemo  francusku kompaniju   Martine a la plage, koja nakon skoro jedne decenije ponovo dolazi u Beograd, sa predstavom >>The Reconciliation<< (Pomirenje) i profesionalnim radionicama koje će voditi Johan Swartvagher, trenutno jedan od najinovativnih francuskih žonglera.

Kolektiv Martine a la plage  (FR)
>>The Reconciliation<< (Pomirenje)

11.11. 20h
Klub Drugstore, Bulevar Despota Stefana 115

Trajanje: 40 min
Ulaz: besplatno

Ko-autori i izvođači: Johan Swartvagher i Bertrand Depoortere
Scenski menadžer: Erwan Sautereau

O predstavi:

Izvođač pokušava rasplesati svet. Fotograf fotgrafiše svet.

U ‘’Pomirenju’’ žongler Johan Swartvagher kroz apsurni i herojski čin pokušava da probudi i uteši fotografije Bertranda Depoorterea žongliranjem.

Što se tiče fotografa, on nastoji pomno da promatra prostor.

Uopšteno, ovaj utopijski čin priča priču koja prevazilazi ova dva autora, priču o mogućnosti pružanja utehe svetu kroz umetnost. Čin koji je objektivno nemoguć ali svoju snagu nalazi u samom pokušaju.

U ovom izvođenju od crno belih fotografija svi ćemo krenuti u potragu za nevidljivim,

U ovom izvođenju radiću stvari tako male da niko neće moći videti ni osetiti,

U ovoj ću predstavi žonglirati za žive i mrtve.

U ovom izvođenju biće cveća, mirisa slađeg od svega što možete zamisliti…

 

Regionalna turneja Kolektiva Martine a la Plage realizovana je uz podršku Teatroskopa-regionalnog programa pdrške izvođačkim umetnostima u JI Evropi, Francuskog instituta u Parizu, Francuskog instituta u Beogradu, Francuskog instituta u Zagrebu, Centra-Val de Loire i Ministarstva kulture i informisanja R. Srbije

 

Radionica ekspresivnog žongliranja
sa Johanom  Swartvagherom

Kulturni centar Magacin, Kraljevića Marka 4-8

10.11. 17:30-21:30
11.11. 10:00-15:30
12.11. 10:00-15:30

Participacija: besplatno

Prijave šaljite na: contact@cirkusfera.org

Johan o radionici:

„Praksi žongliranja pristupam kao sredstvu oslobođenja.
Ove radionice su stoga usmerene na aspekt tela: slobodno korišćenje tela, a zatim izbacivanje predmete iz/sa sebe.
Pokušavam da pristupim telesnim slobodama kroz iskustva zatvorenih očiju, kolektivne improvizacije, igre poverenja, osluškivanja sebe i spoljašnjeg sveta.
Drugi aspekt radionica je pisanje: „Šta mislim i kako to da kažem?“.
Ovom aspektu je potrebno prilično usamljeno „istraživačko“ vreme. Tako se približavamo pojmovima vremena, prostora, varijacija, kontrasta…
Konačno, važno mi je i da razmišljam o žongliranju na sceni. Da ga predstavim drugima. Tako učesnici uglavnom przentuju svoj rad u nastajanju kako bi se „suočili“ sa publikom. Sa ovim prezentacijama možemo da radimo na odnosu prema padu/ispadanju rekvizita, fundamentalnom pitanju žongliranja, ali i na davanju sebe drugima na sceni, da bismo stvorili vidljivost sebe i svog žongliranja.”