Nedelja savremenog cirkusa

Nedelja savremenog cirkusa održaće se od 21. do 26. marta na nekoliko različitih beogradskih lokacija (program). Manifestacija je uspostavljena 2015. godine, sa ciljem da kroz predstave, predavanja i radionice, namenjene svim uzrastima, podigne svest o značaju savremenog cirkusa i njegovom uticaju na razvoj pojedinaca i društva.
Ove godine akcenat je stavljen na cirkusku pedagogiju, koja se poslednjih 20ak godina u svetu razvila do sistemskog obrazovanja i osnivanja mnogih nacionalnih cirkuskih akademija kao što su Le Centre national des arts du cirque (CNAC) i Academie Fratelini iz Francuske, National Centre for Circus Arts iz Velike Britanije.
Manifestaciju će otvoriti predstava “Upakovane”, u ponedeljak 21. marta. U pitanju je plesno-cirkusno-pozorišni komad tokom koga scenografija oživljava i postaje cirkusko-akrobatsko-plesna rekvizita, uz pomoć koje se osvaja i vazdušni prostor scene.
Autori i izvođači: Biljana Zlatanović, Hristina Šormaz, Sanja Radulović i Danka Sekulović. Produkcija: Cirkusfera

Pod vođstvom Pierre Chartier, direktora cirkuske škole TURBUL iz Nima (Francuska), cirkuski treneri i nastavnici moći će da učestvuju u radionicama cirkuske pedagogije, koje će se održati od 21-25.marta.. Na radionicama će treneri i nastavnici imati priliku da rade sa mlađim polaznicima, koji su se prijavili za učestvovanje.

Pored toga, posetioci će dobiti priliku da 24. marta prisustvuju i predavanju na kome će Pierre Chartier govoriti označaju i razvoju cirkuske pedagogije i uticaju cirkusa u razvoju društva.
„Nedeljasa vremenog cirkusa“ biće zatvorena predstavom Cirkobalkana kabare, u subotu 26.marta. U pitanju je show case kratkih cirkuskih tačaka izvođača sa Balkana kroz prikaz klasičnih cirkuskih tačaka – od žongliranja i hula hoop manipuliranja do akrobacija „u vazduhu“ i na tlu, protkano sa diskretnom interakcijom i vrlo umesnom improvizacijom. Koprodukcija: Cirkorama (Hr) i Cirkusfera (Sr).

Projekat je podržan od strane Balkan art and culture fund – BAC, Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

PROGRAM NEDELJE SAVREMENOG CIRKUSA (program)
Beograd 21-26. mart 2016

Cirkobalkana platforma

Cirkobalkana OPEN STAGE


bacschecfartgrbbeograd