“Zašto cirkuske škole?” Predavanje o cirkuskoj pedagogiji

predavač: Pierre Chartier-a (Nim/Francuska)

Tema predavanja biće cirkuska pedagogija, koja se poslednjih 20ak godina u svetu razvila do sistemskog obrazovanja i osnivanja mnogih nacionalnih cirkuskih akademija kao što su Le Centre national des arts du cirque (CNAC) i Academie Fratelini iz Francuske, National Centre for Circus Arts iz Velike Britanije.

Cirkuska pedagogija kombinuje fizičke aktivnosti koje se nalaze u cirkusu i upotrebu umetničkih veština sa obrazovnim sadržajima i ciljevima. Ovaj radni metod je vezan za razvoj ličnosti obučenih individualaca, koji ih podučava i pomaže im da savladaju ključnu sposobnost, ka onpr. mogućnost da nauče i savladaju efikasnu komunikaciju, timski rad, rešavanje problema, ali isto tako i učenje o principima, pravilima i društvenim vrednostima. Takođe je usmerena na podsticanje fizičkog razvoja, koji predstavlja važan aspect života mladih ljudi.

Cilj ovog predavanja je da okupi cirkuske umetnike, umetnike iz drugih izvođačkih umetnosti kao i kreatore kulturne politike kako bi se bliže upoznali sa uticajem cirkusa u razvoju društva…

Predavanje će trajati sat vremena nakon čega su pozvani svi da učestvuju u diskusiji.

Predavanje vodi: Pierre Chartier, director cirkuske škole TURBUL iz Nima, Francuska.

Pierre Chantier, osnivač škole cirkusa Turbul, 1999, stekao je znanje u školi Balthazar de Montpellier od 1995-1998. Pohadjao je brojne kurseve iz akrobatike, intencioznosti pokreta, letećeg trapeza, vratila i klovnovskih veština. Profesionalac i instructor za instruktore je od 2003. (IUFM, EPS).
Usmeren je na publiku sa posebnim potrebama (hendikep i ljudi sa socijalnim problemima).
Od 2003. vodi brojne projekte, ITEP, IME, IMPro, SESSAD, obrazovni centri zatvorenog tipa.

Pored predavanja, Milan Manić, profesor fizičkog vaspitanja, cirkuski umetnik i jedan od osnivača Cirkusfere i Cirkobalkana platforme održaće prezentaciju Cirkobalkana projekta i Nedelje savremenog cirkusa.

Predavanje je besplatno i otvoreno za sve koji žele bliže da se upoznaju sa cirkuskom pedagogijom.

24.03. od 18h
Francuski Institut u Beogradu
Zmaj Jovina 11