Cirkusfera i Cirkobalkana predstavljaju CIRKASTIK projekat

Cirkobalkana festival je usmeren ka afirmaciji savremenog cirkuskog stvaralaštva kroz promociju, prezentaciju i obrazovanje mladih cirkuskih umetnika na području jugoistočne Evrope. Festival je pokrenut 2013. godine sa idejom putujućeg festivala, u cirkuskom šatoru, kako bi se lokalnoj publici pružila mogućnost uvida u nove evropske i svetske trendove ove umetnosti. Beogradsko izdanje festivala je do sada, u više navrata, realizovan u saradnji sa BITEF festivalom, što je bio plan da se i ove godine dogodi, ali je zbog situacije izazvane pandemijom osuđen na adaptirano osmo izdanje.

 

Tako će program ovogodišnjeg festivala biti realizovan u nekoliko etapa a prvi deo, kao svojevrsna najava programa koji planiramo za Novembar, će se odigrati u periodu od 7-10. Septembra, kada će Cirkusfera ugostiti studente Regionalnog centra za cirkusku umentnost Piste d’Azure iz Francuske i njihov Cirkastik projekat.

 

U četiri dana programa će biti organizovane radionice nekoliko cirkuskih disciplina, tribina o značaju akademske edukacije u savremenom cirkusu pod nazivom Cirkus kao akademska umetnost, a poslednjeg dana će biti izvedena predstava NOS.

Program projekta

Prilikom održavanja programa ćemo se pridržavati svih propisanih mera vezanih za COVID-19.

Cirkastik projekat gostuje u okviru regionalne turneje koju podržava program Teatroskop.

Celokupni program festivala se održava u saradnji sa Francuskim Institutom, Kulturnim centrom Beograd i Fakultetom dramskih umetnost u Beogradu, uz finansijsku podšku Teatroskopa, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije