DUEL

U okruženju promenjivog istorijskog konteksta i nestabilnosti cirkuskog života, “Duel” dovodi u pitanje moć podrške, saradnje i kolektivnog rada u suprotnosti sa sukobima i neslogom koji vode ka osamljenosti i individualizmu.

Upotrebom partnerskih akrobacija ponuđene su jednostavne akcije kao što su dodir, guranje i skok, i time je stvoreno okruženje gde je u fokusu svaki gest koji utiče na drugi – izazivajući lančanu reakciju. Svako malo trvenje, lapsus ili pogled je važan i stvara novu atmosferu, u jednom trenutku punu podrške, a u drugom punu sukoba i rivalstva.

Ovaj proces ispituje fenomen dvoboja tj. “Duela”. Izvođači fizičkom akcijom izazivaju druge i sebe, koristeći svoje cirkuske discipline. Ponekad igraju jedan protiv drugog, a ponekad odaberu da igraju zajedno. Njihov izbor zahteva žrtve po cenu njihove časti. Učesnici duela idu za svojim ciljevima, ali i prihvataju poraz. 

 

Predstava “Duel” premijerno je izvedena 17. septembra 2021. godine u CirkoBalkana šatoru. 

Premijerom je proslavljena višegodišnja saradnja sa francuskom trupom “Un loup pour l`homme” kao i sa hrvatskim udruženjem “Cirkorama”.   

Predstava je igrala u Beogradu, Zagrebu, Rijeci i Travniku.

 

Predstojeći datumi: 

11.april Creil, Francuska

22.april “Festival neobičnih obitelji”, Split, Hrvatska

24.jun “Bufeto festival”, Ljubljana, Slovenija

29.jun “Sibiu International Theatre Festival”, Sibiu, Rumunija. 

                               

 

Discipline: partnerska i vazdušna akrobatika

Uzrast: 5+

Autori i izvođači: Hristina Šormaz, Danka Sekulović, Nemanja Jovanović i Jelena Kalaica. 

Koprodukcija: Cirkusfera – Srbija, Cirkorama – Hrvatska, Un loup pour l`homme – Francuska

Umetnička direkcija: Alexandre Fray, Špela Vodeb, Nikola Mijatović 

Dizajn svetla: Ana Pinter 

Tehnička podrška: Milan Manić, Nikola Mijatović 

Vizuelni dizajn: Marin Remić 

Foto: Dragan Popović 

Distribucija: cirkobalkana@gmail.comProjekat su podržali: CirkoBalkana festival, Teatroskop – Southeastern European Network for Performing Arts, Francuski institut u Parizu, Francuski institut u Beogradu, Francuski institut u Hrvatskoj, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Bitef teatar, Bitef festival, KC Magacin i Cirkuska rezidencijalna mreža.