DUEL

U okruženju promenjivog istorijskog konteksta i nestabilnosti cirkuskog života, “Duel” dovodi u pitanje moć podrške, saradnje i kolektivnog rada u suprotnosti sa sukobima i neslogom koji vode ka osamljenosti i individualizmu.

Upotrebom partnerskih akrobacija ponuđene su jednostavne akcije kao što su dodir, guranje i skok, i time je stvoreno okruženje gde je u fokusu svaki gest koji utiče na drugi – izazivajući lančanu reakciju. Svako malo trvenje, lapsus ili pogled je važan i stvara novu atmosferu, u jednom trenutku punu podrške, a u drugom punu sukoba i rivalstva.

Ovaj proces ispituje fenomen dvoboja tj. “Duela”. Izvođači fizičkom akcijom izazivaju druge i sebe, koristeći svoje cirkuske discipline. Ponekad igraju jedan protiv drugog, a ponekad odaberu da igraju zajedno. Njihov izbor zahteva žrtve po cenu njihove časti. Učesnici duela idu za svojim ciljevima, ali i prihvataju poraz.

Predstava Duel premijerno je izvedena 17. septembra 2021. godine u CirkoBalkana šatoru. Premijerom je proslavljena višegodišnja saradnja sa francuskom trupom Un loup pour l`homme” kao i sa hrvatskim udruženjem Cirkorama.

Autori i izvođači: Hristina Šormaz, Danka Sekulović, Nemanja Jovanović i Jelena Kalaica. 

Koprodukcija: Cirkusfera /Srbija, Cirkorama /Hrvatska, Un loup pour l`homme /Francuska

Umetnička direkcija: Alexandre Fray, Špela Vodeb, Nikola Mijatović 

Dizajn svetla: Ana Pinter 

Tehnička podrška: Milan Manić, Nikola Mijatović 

Grafički dizajn: Marin Remić 

Foto: Dragan Popović 

Trajanje: 60’

Uzrast: 5+

Distribucija: cirkobalkana@gmail.com

Projekat su podržali: CirkoBalkana festival, Teatroskop – Southeastern European Network for Performing Arts, Francuski institut u Parizu, Francuski institut u Beogradu, Francuski institut u Hrvatskoj, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Bitef teatar, Bitef festival, KC Magacin i Cirkuska rezidencijalna mreža.