Načini postojanja

Predstava Načini postojanja koristi izraze savremenog cirkusa i savremene igre, kao i elemente fizičkog teatra, i to veštine kontakt improvizacije, partnerske akrobatike i manipulacije lopticom. Ograničenje koje sebi izvođači postavljaju, u vidu labave, drvene konstrukcije, postaje višesmisleni znak sa kojim se publika momentalno identifikuje na nekoliko relacionih planova istovremeno. Uz unakrsno smeštenu publiku, ovo je jedina scenografska intervenciju u prostoru.

Osvrćući se na poetiku Samjuela Beketa, koji u svom naučnom radu o francuskom piscu Marselu Prustu definiše naviku kao kompromis postignut između pojedinca i njegove sredine, između pojedinca i njegovih organskih ekscentričnosti, autori Načina postojanja dekonstruišu ideju navike na spektar značenjskih potencijala (navika kao disciplina, kao trening, kao forma; navika kao kompromis, kao sporazum; navika kao inercija, kao anticipacija; navika kao obrazac, šablon, repeticija…; navika kao način postojanja). Autorski tim je kao polaznu tačku sebi postavio niz izazovnih ograničenja – pravougaonu labavu drvenu konstrukciju, jednu lopticu i tri izvođačke discipline, kako bi pokušao da što više razvije njihove značenjske potencijale. U osnovi ovog minimalističkog izvođačkog dela razigrana je navika, širokog smisaonog spektra. Otud ova predstava dobro komunicira i sa odraslima i sa decom, referišući se na univerzalne obrasce pripovedanja.

Autori i izvođači: Danka Sekulović i Tjaž Juvan

Koprodukcija: Cirkusfera, Tri groša, MismoNismo (SLO)

Reditelj: Ana Pinter

Tehnička podrška: Nenad Pinter

Grafički dizajn: Slavica Dolašević

Foto: Strahinja Aćimović

Trajanje: 45’

Uzrast: 5+

Predstavu podržali: CirkoBalkana festival, KC Magacin, Udruga Cirkorama (HR), Room100 (HR), Festival Neobičnih Obitelji (HR), Udruga Čarobnjakov šešir (HR), Cirkuska rezidencijalna mreža (HR)