Rezultati predselekcije circusnext platforme za 2020-2021.

Na nedavno završenom predselekcijskom sastanku circusnext platforme održanom u Parizu, od  12. do 14. Novembra 2019. Predselektovano je 12 evropskih savremenih cirkuskih umetnika/grupa za podršku od strane circusnext platforme u 2020/2021.

Od 35 projekata koji su regionalno selektovani od strane članica circusnext platforme odabrani su sledeći umetnici:

 • [9] – Myrto Petrochilou (Grčka)
 • Ice skates and other cruelties – Camille Paycha (Belgija)
 • H O M A N. – Vincent Bruyninckx & Vejde Grind (Belgija)
 • Le poids de l’âme – Chiara Marchese cirque danse marionnettes e tante cose (Francuska)
 • Pli – Groupe LA MARGE / Inbal Ben Haim (Francuska)
 • CHINA SERIES – Julian Vogel (Švajcarska)
 • L’Estetica dell’orso – E.D.O. / Léon Luc Volet, Carlo Cerato & Ramiro Erburu (Italija)
 • Lento e violento – Calentina Vortese / Valentina Cortese (Italija)
 • CM_30 – Kolja Huneck (Holandija)
 • OLGA (working title) – OLGA_cirqAnalogique / Catalina Aguayo & Alejandro Dutra (Španija)
 • MANIPULACIONES – Elena Zanzu (Španija)
 • Between me and a hard place – Hugo Bergman (Švedska).Među 12 umetnika nalazi se i grčka umetnica Myrto Petrochilou sa predstavom [9]. Myrto Petrochilou je regionalno selektovana u Avgustu 2019. godine (među osam projekata sa područja Balkana) od strane regionalnih partnera – zagrebačke Cirkorame, beogradske Cirkusfere i splitskog ROOM 100 – uz pomoć članova umetničkog žirija – Molly Saudek (USA, Francuska) i Johnny Torres (Španija). 

Od tri projekta sa područja Balkana među kojima su bili i  „THE LINE“ Dore Popić i Lucije Bužančić (Hrvatska) i  „Thin Line“ Nikoline Komljenović (Hrvatska), koji su predstavljeni na predselekciji u Parizu, grčka umetnica izborila je prolazak u sledeći krug podrške  koji se završava nedeljom selekcije u belgijskom Neerpeltu sredinom Maja 2020. godine, kada će i biti poznato kojih šest umetnika/grupa su laureati circusnext projekta 2020/2021.

Circusnext PLaTFoRM je projekat razvoja i promocije savremenog cirkusa u Evropi. Osmišljen je kao platforma evropskih organizacija sa područja savremene cirkuske umetnosti sa ciljem prepoznavanja perspektivnih i inovativnih cirkuskih autora, pružanja finansijske, rezidencijalne, mentorske i administrativne podrške u produkciji predstava i povećanja vidljivosti neafirmisanih kolektiva i umetnika . Svih 12 predselektovanih grupa/umetnika ostvariće rezidencijalnu , prezentacijsku, mentorsku i administrativnu podršku  članica platforme dok će laureati projekta ostvariti i finansijsku podršku od 10.000,00 € za dovršavanje predstave i prezentaciju pred 300 profesionalaca u januaru 2021. godine u Parizu.

Circusnext platforma je projekat  finansiran sredstvima Kreativne Europe, kroz podprogram platforme, u iznosu od 500.000,00 € godišnje. Projekt je započeo 1. Novembra 2017. godine i završava 3. Oktobra 2021. godine. Projektom koordiniše  pariska organizacija Jeunes Talents Cirque Europe, a u projektu učestvuje 25 organizacija iz 15 evropskih zemalja – Circuscentrum, Espace Catastrophe, Latitude 50 (Belgija), Circus Futures (Engleska), Cirqueon (Češka), Sarabanda (Italija), Festival Circolo (Holandija), Subtopia (Švedska), Cirko (Finska), La Breche, La Grainerie (Francuska), La Central del Circ (Španija), cirqu’Aarau (Švajcarska), Festival Perspectives, Kulturzentrum Tollhaus Karlsruhe, STAMP Festival, Berlin Circus Festival, (Nemačka), Teatro da Didascalia (Portugal), Workshop of culture in Lublin (Poljska), Lithuanian Dance Information Centre (Litvanija), Rigas Cirks (Letonija), zagrebačka Cirkorama, beogradska Cirkusfera i splitski ROOM 100.

 

Circusnext PLaTFoRM je nastavak projekata CircusNext i Jeunes Talents Cirque Europe koji su započeti  2012. tj. 2001. godine sa sličnim ciljevima – identifikacija i podrška neafirmisanim, a perspektivnim i inovativnim savremenim cirkuskim umetnicima te razvoj i promocija savremene cirkuske umetnosti u Evropi. Od 2001. godine platforma se razvila do sadašnjih 25 partnera iz 15 zemalja i do sada je podržala devet generacija umetnika, ukupno 84 grupa/umetnika iz Evrope, od kojih su neki izrasli u prave zvezde savremene cirkuske scene!

Za više informacija posetite  stranicu www.circusnext.eu