40-60

Predstava 40-60 je plod kreativnog susreta srpskog cirkuskog umetnika Milana Manića (40+ godina) i slovenačkog glumca uličnog pozorišta Gore Osojnika (60+ godina). Autori, reditelji i izvođači inspirisani su klasičnim delom pozorišta apsurda Čekajući Godoa i kultnom češkom animacijom A je to. Ovome dodaju prstohvat odnosa prema upotrebi prirodnih materijala i kritičko sagledavanje odnosa u savremenom društvu, jer čini se da je današnji svet u velikom neredu i da mu nedostaje zajednički razlog!

Protagonisti, dva Beketova lika, se zaista osećaju pomalo otuđeno od stvarnog sveta u nadrealnom okruženju – pustoši sa samo jednim, polusuvim drvetom kao scenografijom, dok je oko njih raskoš kapitalizma gde potrošnja predstavlja ekvivalent uspeha.

Oni čekaju, sa nadom da će doći dan spasa, kada ćemo smoći snage da sarađujemo i umanjimo pritiske, okončamo ratove i hegemoniju, i uživamo u blagodetima tehnološkog razvoja koji će doneti nirvanu i poslovično obećanu zemlju.

Stvarno?

Verovatno je samo želja i u stvarnosti svi čekamo slavnog Godoa, verujući da će doći. Pa ne danas, ali sutra sigurno…

U vizuelnom smislu, autori se dominantno služe izrazima savremenog cirkusa (kratke ekvilibrističke strukture) u sinergiji sa upečatljivim tehnikama uličnog pozorišta i fizičkog teatra. 

Autori, izvođači, reditelji: Milan Manić i Goro Osojnik

Koprodukcija: Cirkusfera i Pozorište Ana Monro(SLO)

Grafički dizajn: Antun Gverović

Trajanje: 45’

Uzrast: 5+

Tehnika i rajder: Skinite dokument

Strip: Skinite dokument

Ulaznice: https://prodaja.bitef.rs/